Houses SI

Първоначално състояние на мястото, върху което предстои да се проектира

Парцелът се намира южно от центъра на град София,в кв. Симеоново, в полите на планината. Той се харектеризира се със силно издължена пропорция 80м/14м в посока изток- запад и граничи с шест съседни имота, в които има други жилищни обекти заобиколени от висока растителност.
-EN-
The site is located south of the city center of Sofia, in Simeonovo district, at the foot of Vitosha mountain. It has a highly elongated proportion of 80m/14m by the east-west direction and borders six adjacent neighboring properties, in which there are other residential buildings surrounded by greenery.

Цели на проекта

В парцела са ситуирани две еднофамилни жилищни сгради, едната прилежаща към улицата, а другата към дъното на парцела. Автомобилният и пешеходен достъп се осъществява по вътрешна алея, по продължение на северната странична регулация. Местата за паркиране са в началото и в края на имота, „загърбени“ от плътните фасади на къщите. Между двата обекта, които са на максимално разстояние един от друг се оформя обширен вътрешен двор за игра и рекреация.
-EN-
Two single family houses are situated in the plot, the one adjacent to the street and the other at the rear of the plot. Car and pedestrian access is via an internal lane along the north regulation boundary. Parking places are located behind the houses, concealed by the solid facades. Between the two structures, distanced as far as possible from each other, there is a courtyard for play and recreation.

Същност на проекта

Архитектурата на сградите произлиза от кутия- 6м/6м/20м. Eдиничен срез по ръбовете и последващото разместване на двете половини в пространството раждат основния обем и функционални зони: партер-дневна, първи етаж- спални, втори етаж- други функции.
Първите две нива са изолирани от северa и от вътрешната комуникационна алея с плътна стена, в която единствено е обособена ниша за главния вход към обекта. Дневното пространство е изцяло отворено към вътрешния двор и южната декинг веранда. Първият етаж със спалните е едностранно ориентиран на юг, визуално отделен от своя огледален „близнак“ от страната на двора. Помещенията са с излаз към продълговата лоджия с височина през две нива, на която плъзгащи се панели регулират слънцегреенето и гледката към външната среда. Това полуотворено пространство пред цялата южна фасада, преход между вън и вътре, препратка към далекоизточната традиционна архитектура създава усещане за уединеност и комфорт.
На последно ниво са разположени стая за гости и мултифункционално пространство с достъп до покривна тераса, които имат гледка както към планината така и към разкриващата се в далечината градска панорама.
-EN-
The architecture of the buildings derives from a box- 6m/6m/20m. A single cut along the edges and the subsequent shifting of the two halves generate the main volume and functional zones: ground floor- living room, first floor- bedrooms, second floor- other activities.
The first two levels are screened from the northern exposure and from the internal circulation lane by a solid wall, which only has a niche for the main entrance to the facility. The living space is completely open to the expansive courtyard and the southern wooden platform. The first floor with the bedrooms is oriented only to the south, visually separated from its mirrored "twin" on the courtyard side. The units open onto an elongated two-storey high loggia, where sliding panels regulate the sunlight and the views of the outer environment. This semi-open space in front of the entire south façade is a transition between outside and inside, a reference to far eastern traditional architecture. It creates a sense of privacy and comfort. On the top level, there are a guest room and a multifunctional space with access to a roof terrace. These offer views of both the mountains and the city skyline in the distance.

Въздействие на проекта за промяна на околното пространство

Иновативен елемент в архитектурата на къщите са плъзгащите се панели с височина 6м, които освен своето утилитарно предназначение , затварят южната страна на кутията и допринасят за ясния прочит на формообразуващата концепция.
Семплите, едри, геометрични форми на обемите , „демащабният“ размер на мобилните панели, контрастират в заобикалящата среда и внушават усещането за монументалност и абстрактност.
В сградата са използвани естествени материали: дърво- за фасадна обшивка и декинг подове, алуминий- за дограма и слънцезащитни панели, мазилка и камък.
-EN-
An innovative element in the architecture of the houses are the 6m high sliding panels which, in addition to their utilitarian purpose, enclose the south side of the box and contribute to a clear reading of the initial morphological concept.
The simple, large, geometric forms of the volumes contrast with the surroundings and give an impression of monumentality and abstraction of the architectural image.
Natural materials are used in the buildings: wood for facade cladding and decking floors, aluminum for window frames and sun-protection panels, plaster and stone.

Проектирано от

1A studio

Конструктор

инж. Кина Куцарова

Инвеститор

Категория на проекта

Уебсайт на проекта

http://1astudio.eu/project/housesi

Година на започване на проекта

2017

Година на завършване

2021

РЗП

690 m2

Стойност на проекта

EUR

Местоположение

Simeonovo, Sofia, Bulgaria

Презентационни табла

6646-B1_1A_Houses-SI.pdf

6646-B2_1A_Houses-SI.pdf

6646-B3_1A_Houses-SI.pdf

Подписана декларация

  6646-Deklaracia_1Astudio.pdf