Биляна Асенова

Bilyana Asenova

Биляна Асенова

Архитект, основател на Unas Studio, Носител на наградата на Български Архитектурни Награди 2022

Представяме ви Биляна Асенова – успешен архитект с разнообразен опит в преподавателската дейност и внушително портфолио с архитектурни постижения. В момента тя е част от уважавания преподавателски екип на Института по архитектура в Десау (DIA), Германия. От октомври 2021 г. ръководи катедрата за магистърска програма по архитектура, насърчавайки и вдъхновявайки следващото поколение архитекти. Нейната страст към образованието се отразява и в ролята й като гост – критик на различни магистърски студия в DIA, включително на Roger Bundschuh и Ivan Kucina, през периода 2017-2023 година.

Със своите впечатляващи преподавателски и образователни степени, както и изключително портфолио от архитектурни успехи, Биляна Асенова е вдъхновяваща личност в света на архитектурата. Нейната отдаденост на каузата за развитие на бъдещи таланти и създаване на вдъхновяващи среди за живот отразява ангажимента й към разширяване на границите на архитектурния дизайн.

През миналата година Биляна спечели наградата „Български Архитектурни Награди 2022“ с проекта си „Карин Дом“, което я утвърди като една от водещите фигури на българската архитектурна сцена.