Юлиан Вейер

Avatars_Julian-Weyer

Юлиан Вейер

Архитект,
Съдружник, C.F. Møller Architects - ДАНИЯ

Юлиан Вейер – датски архитект, съдружник в СИ ЕФ Мюлер Архитектс от 2007 г., преподавател в Училището по архитектура в Орхус, е роден в Берлин и живее в Дания от 1975 г. Неговата професионална практика се върти около сферата на архитектурата, ландшафтната архитектура и градоустройството. Вейер изгражда кариерата си, проектирайки обекти в целия свят. Неговият портфейл включва редица проекти, получили награди като Европейска награда за архитектура, Награди на гражданския тръст, Международна награда на RIBA, Архитектурни награди от общините Оргус и Оденсе, WAN награда за жилищна сграда на годината, WAN награда за търговска сграда на годината, награда Worldwide Brick и приз на Съвета на датската академия. В допълнение, той е преподавател, автор на статии и книги.

 

Кулата Maersk е надстройка на комплекса Panum, Факултет по здравеопазване и медицински науки. Целта на архитектите е да създадат пространство, което не само улеснява взаимодействието между учените, но и дава възможност за диалог в рамките на научната общност и заобикалящият я град. Проектирана е като платформа за сътрудничество и комуникация между изследователи, студенти и гости.

 

Кулата е построена върху ниска основа с формата на звезда, в която се помещават преподавателски аудитории, кухня и ресторант. Горните етажи са заети от лаборатории и офиси, а публичният достъп и конферентната зала се намират най-високо в главната кула. Фасадата на южното крило е проектирана като движещо се, рециклиращо се покритие, което предпазва и свежда до минимум проникването на топлина в сградата. То се отваря и затваря според движението на слънцето през деня. В допълнение, инсталация на покрива събира дъждовна вода, която в последствие се използва за напояване на зелените площи около сградата.

 

НАГРАДИ:

2018: Германска награда за дизайн, победител

2017: Световен фестивал по архитектура (WAF) – Висше образование и научни изследвания, победител

2017: Награда за изграждане на по-добро здравеопазване – Най-добър международен дизайн 2017: Награди за жилищен дизайн „Най-добро обновяване“, победител

2017: Награда ICONIC – Архитектура

2017: Европейска награда за архитектура – Градско развитие, финалист

2017: Европейска награда за архитектура – категория „Офис сгради“

2012: Награда RIBA, препоръка