Станислав Денко

Avatars_Stanislaw-Denko

Станислав Денко

Архитект,
Директор и учредител на Визия Сп. з о.о. – ПОЛША

Станислав Денко е роден през 1943 г. в Добжице в семейството на съдия и учителка. Съпругата на г-н Денко – Ивона Денко, също е архитект, както и тяхната по-малка дъщеря Малгоржата, която също работи като съдружник в офиса. След като се дипломира (през 1967 г.), Станислав Денко работи в Института по урбанистика и устройство на територията към Факултета по архитектура на Техническия университет в Краков, под наставничеството и със сътрудничеството на проф. Витолд Чекиевич (до 2000 г.), когато печели конкурса за проектиране на седалището на посолството на Полша в Ню Делхи (Индия). През 1981 г., като старши преподавател в Техническия университет в Краков, Станислав Денко поема функцията на ръководител на Академичната служба по архитектурен дизайн (АРА) в кооперативния съюз “Zaczek” към Техническия университет в Краков (до 1990 г.), когато проектира и завършва Еврейския културен център в район Казимиерз в Краков, както и терминала на летище Краков – Балице.

 

През 1990 г. Станислав Денков е нает в Колежа по архитектура към Университета на Тенеси в Ноксвил (САЩ), където преподава три години – Награда за заслуги и конкретни дидактични постижения и дизайнерска дейност. В един студентски конкурс за приспособяване на военния летищен комплекс в център по гражданска авиация в Нашвил, студентският екип, ръководен от Станислав Денко справедливо получава първа награда. През 1993 г., в сътрудничество с американския архитект Глен Луис, Станислав Денко създава архитектурно дизайн студио, което нарича “WIZJA” Sp. z o.o (Визия) (дружество с ограничена отговорност). През 1995 г. Станислав Денко печели конкурса за поста Главен архитект на град Краков (до 1999 г.), когато проектира Транспортния център в Краков и определя предварителните условия за проучването на условията и посоките за пространствено развитие на град Краков. По това време Станислав Денко изпълнява и функцията директор на дирекция „Архитектура и градоустройство“ в община Краков, а след като приключва работата си в общината, Станислав Денко се връща към дизайнерската си работа в своя собствен офис.

 

От 2004 г. Станислав Денко преподава във Факултета по архитектура и изящни изкуства на Академията „Анджей Фриц Модревски“ в Краков. Член е на SARP, на Съвета на MPOIA (Камара на архитектите на Република Полша за район Малополска), както и на града, на областта и Главния комитет по градоустройство и архитектура. Бил е заместник-председател по творческите въпроси в Централния управителен съвет на SARP, както и заместник-председател на клон Краков на SARP два мандата. Многократно е бил и председател на Конкурсното жури в клон Краков на SARP.

 

НАГРАДИ:

2009: Отличие Bene Merentibus на Катедрата по жилищна среда към факултета по Архитектура, Технически университет в Краков

2009: Орден Honoris Gratia, присъдена от кмета на град Краков

2011: Златно почетно отличие на Камарата на архитектите на Република Полша

2012: Рицарски кръст на Ордена Polonia Restituta на президента на Република Полша

2016: Почетна награда SARP 2016 за Станислав Денко за дългогодишно изключително творчество в сферата на архитектурното изкуство и харизматична дидактическа дейност