Карол Рос Барни

Avatars_Carol-Ross-Barney

Карол Рос Барни

Архитект,
Председател на журито,Учредител на Рос Барни Архитектс – САЩ

Карол Рос Барни, член на Американския институт на архитектите (АИА), стои начело на екипа за проектиране на публични пространства от самото учредяване на Рос Барни Архитектс през 1981 г. В своята над 40 годишна кариера Карол има значителен принос за строителството, професията и обучението по архитектура. Като архитект, урбанист, ментор и преподавател, тя непрестанно пропагандира, че отличният проект е право, а не привилегия. Работата й намира своето уникално място в сърцето на съвременната архитектура, а творбите й са основно в обществената сфера.

 

Проектите на Карол са различни по вид и мащаб, но се отличават с неизменната отдаденост към ролята, която архитектурата играе за качеството на живота. Това се проявява в пространства, в които жителите на града извършват преход от точка А до точка Б и обогатяват преживяването в метрополиса; в екологосъобразни сгради, демонстриращи най-висока степен на стабилност по неустоим начин; в пространства, които вдъхновяват малките деца и най-големи умове на бъдещето да учат, откриват и преодоляват граници.

 

Рос Барни се дипломира в Университета в Илинойс. След като завършва служи като доброволец на САЩ в Корпуса на мира в Коста Рика, където проектира национални паркове. Чете лекции в курс по проектиране за напреднали в ІІТ и заема пост в неговия Надзорен съвет. Работата на Карол е отличена с над 100 големи награди за проектиране, включително шест национални почетни награди на Американския институт на архитектите, над 40 награди на АИА Чикаго, две награди за най-добрите десет проекта на Комитета за околна среда (СОТЕ) на АИА, Награда на АИА Чикаго за цялостно творчество, Награда „Томас Джеферсън“ на АИА за публична архитектура и Златен медал на АИА Илинойс – всички те за изключителната й работа.

 

През 2018 г. списание Metropolis я нарича „Променяща правилата на играта“. За близо две десетилетия студиото на Карол работи по реките в Чикаго. Това включва проектиране на крайречните алеи на Чикаго и обследване на цели сто и петдесет мили крайречни брегове в града. Целта: възстановяване на връзката на хората с динамичния и променящ се живот на природните ресурси на града.

 

Други нейни отличителни проекти са: ресторант McDonalds’ в Чикаго, СТА Cermak-McCormick Place и СТА станциите на Morgan Street, еврейската синагогата на реформаторския събор, сградата James I Swenson, федералната сграда в град Оклахома, Bloomingdale/ 606 основен работен проект, проекти на училища в Чикаго и в населени места в цялата страна.

 

НАГРАДИ:

Световен архитектурен фестивал, 2 високо оценени проекта

Награда на Института по градоустройство за отлична работа

6 национални почетни награди за архитектура на Американския институт на архитектите

Награди за най-добрите десет екологични проекта на Комитета за околна среда (СОТЕ) на Американския институт на архитектите (2)

40 и повече награди на Американския институт на архитектите, Чикаго

НАГРАДИ НА ГОВОРИТЕЛЯ (*категория от последните международни/ национални награди):

Награда на Американския институт на архитектите, Чикаго, за цялостно творчество

Златен медал на Американския институт на архитектите Илинойс

Награда „Томас Джеферсън“ на Американския институт на архитектите