Дорте Кристенсен

Avatars_Dorte-Kristensen

Дорте Кристенсен

Архитект,
Директор „Архитектура“ в АТЕЛИЕ ПРО – Холандия

Дорте Кристенсен (Орхус, Дания 1963 г.) работи в ателие ПРО от 1989 г., а от 2003 г. е член на мениджърския екип като директор „Архитектура“. Две години е изучавала архитектура във Факултета по архитектура в Делфт и е работила като архитект в Лондон. Дипломира се през 1989 г. в Аркитектсколен (Arkitektskolen) в Орхус, където става магистър на изкуството, специалност „Архитектура“ (МА).

 

Идеите на Дорте са повлияни от скандинавските архитекти като Гунар Асплунд, Алвар Аалто и Йорн Утзон. На тази стабилна скандинавска основа, нейният датски стил идеално пасва на идеологиите на ателие ПРО: строга и здрава архитектура.

 

Дорте и ателие ПРО споделят схващането, че сградите са тясно свързани с околната среда. Всяка сграда трябва да пасне на атмосферата и характера на жилищната среда, така че да формира основата на ангажираното и културно общество. Проектирането на преходната зона между частните и публични площи е от изключителна важност, тъй като хората се срещат точно в тези зони. Архитектурата означава споделяне на опит.

 

Дорте специализира в социалната сфера на архитектурата. Тя е проектирала водещи мултифункционални сгради (MFA), училища, кметства и културни институции. De Statie MFA в Сас ван Гент и Културен център De Klinker във Винсхотен са два примерни проекта, които характеризират нейната визия. Те демонстрират баланса между контекст и архитектура, между ориентирана към потребителите архитектура и нейната роля като икона, между функционалността и сградата като символ на общността. Допир до скандинавското майсторство и съвършенство в Нидерландия.

 

Дорте се придържа към проектирането на преходните зони между публичното и частното, които влияят на социалната динамика, обединяват градските пространства и сгради и създават възможности за гъвкави интерпретации. Примерни проекти са (повечето от тях с награди) Медицински център Meander в Амерсфорт, Болница Admiraal de Ruyter във Влисинген, Център за жилищно настаняване Scheldekwartier във Влисинген и интериорът на Старчески дом Wilibrord в Миделбьорг. Тя е последовател на принципа на многократната употреба, демонстриран в мултифункционалните сгради (MFA), училищата, кметствата и културните домове.

 

НАГРАДИ:

2018: WAN награда за здравеопазване 2018

2018: Награда на Architectenweb за най-добра сграда на лечебно заведение 2018

2017: АРХИТЕКТУРНА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДИЗАЙН НА УЧИЛИЩЕ В МОСКВА 2017

2015: МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ ЗА ДИЗАЙН 2015 СЪЮЗ НА БРИТАНСКИТЕ ИНТЕРИОРНИ ДИЗАЙНЕРИ, ДИЗАЙН НА ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ

2015: Награда на SBID за дизайн на лечебно заведение 2015 (Съюз на британските интериорни дизайнери)

2015: Награда за екологично здравеопазване 2015 – категория „Неотложна грижа“ (списание Contract и Американски център за дизайн в здравеопазването)

2015: Награда за добър дизайн 2015 за дизайна на диван Meander

2014: WAN награда за здравеопазване 2014

 

ЦЕНТЪР ЗА ЖИЛИЩНО НАСТАНЯВАНЕ SCHELDENHOF – WAN награда за здравеопазване 2018

Монументалната фабрика за ламарина (Zware Plaatwerkerij) в бившата корабостроителница в сърцето на Влисинген и съседните обекти са превърнати в център за настаняване. Центърът за настаняване има 55 апартамента за соматични грижи, 6 помещения за групово настаняване на възрастни обитатели с психични заболявания, както и 54 апартамента, в които се полагат грижи или се живее с асистент. В допълнение, на приземния етаж има ресторант, зала за обучение и образовани, фризьорски салон, магазин, зала за психотерапия, кино зала и гараж.