Мелике Алтънъшък

Melike Altinisik

Мелике Алтънъшък

Архитект, основател на Melike Altinisik Architects, Турция

Като дизайнер, преподавател и носител на награди, Melike Altınışık е фокусирана върху разработването на иновативни и визионерски проекти в областта на архитектурата, урбанизма и дизайна. Тя ръководи международната архитектурна практика Melike Altınışık Architects – MAA с офиси, базирани в Истанбул, Турция и Сеул, Южна Корея.

Портфолиото на MAA включва многобройни и разнообразни проекти с иновативни технологии, които са отличени с престижни награди. Сред тях са футуристичната 369-метрова Телевизионна радио кула в Истанбул, Турция, както и първият музей на роботите и изкуствения интелект (RAIM) в Сеул, Южна Корея.

Преди Мелике да създаде своя практика в Истанбул през 2013 г., тя работи със Zaha Hadid Architects в Лондон между 2006-2013 г. Натрупаният опит й позволява да ръководи проекти с различен мащаб – от генерални планове, високи сгради и културни центрове до индивидуални интериори, инсталации и продуктов дизайн, от първоначалната концепция до изпълнението.

Работата на Мелике е отличена с редица награди, включително Europe 40 under 40, отличието за дизайн FEIDAD, както и призът Swiss Art.

Мелике е международен лектор и участва в няколко международни журита в различни институции като Architectural Association (AA, London), Bartlett School of Architecture (UCL), Staedelschule of Architecture (SAC) и Istanbul Technical University (ITU).