Франсоа Валентини

Francois Valentiny

Франсоа Валентини

Основател на VALENTINY hvp architects, Люксембург

François Valentiny, основател на VALENTINY hvp architects в Люксембург, преподава архитектура от Трир през Виена до Шанхай и е обявен за един от стоте най-добри архитекти в света. Той е редактор на първото люксембургско списание за архитектура „Adato“ и е член на редица архитектурни съвети.

През 2010 г. Valentiny hvp architects & partners проектира „зеленото сърце на Европа“ – павилион за световната изложба в Шанхай. От 2011 г. Франсоа Валентини е професор по „Обществено планиране и Зелен дизайн на архитектурата“ в DeTao Masters Academy (DTMA) и Shanghai Visual Arts Institute (SIVA) в Китай.

През 2006 г. е назначен за президент на Fondation de l’Architecture et de l’Ingénierie в Люксембург. През същата година получава Златен орден на честта за заслуги към Република Австрия.

През 2007 г. получава наградата за архитектура на Люксембург, а през 2008 г. е отличен за цялостната си архитектурна дейност в херцогството. През 2009 г. става член на Academia Scientiarum et Artium Europaea в Залцбург, Австрия.

Валентини печели архитектурната награда на щата Саксония-Анхалт през 1995 г. за проект на хотел и комплекс за обслужване в Хале-ан-дер-Зале, Германия. Носител е на приза на Fondation l’Architecture et de l’Ingénierie Luxembourg за проекта на Люксембургското посолство във Виена, както и на наградата за най-добра сграда от бетон на Община Бех-Клайнмахер, Люксембург.

През 2016 г. Франсоа Валентини получава Cruz Europea de Oro от Fundacion Europeo Barcelona и Eiffel Wooden Construction Award в Германия за Biodiversum в Ремершен, Люксембург. Същата година е включен в списъка със стоте най-добри архитекти на годината от Корейския институт на архитектите.