Христос Пасас

Avatars_Christos Papas

Христос Пасас

Архитект

Христос Пасас (роден в Кипър) е директор в Zaha Hadid Architects (ZHA). Преди да се присъедини към студиото, той завършва School of Architecture of Pratt Institute, Бруклин, Ню Йорк през 1995 г., като стипендиант по програма „Фулбрайт“. Продължава следдипломното си обучение в областта на архитектурния дизайн в Архитектурната асоциация, Лондон, където получава диплома за дизайнер през 1998 година.

През същата година започва работа в ZHA като старши дизайнер. Водещ проектант и дизайнер на множество отличени проекти, сред които научният център Phaeno Wolfsburg с номинация за наградата Sterling, завършен през ноември 2005 г. Phaeno е номиниран от Guardian като една от 50 – те най -добри сгради на 20 век.

Пасас е ръководил конкурси за дизайн, като The Wakefield Art Gallery (2004); Connecticut Science and Exploration Center в Hartford, CT (2004); S.C Johnson Wax Project Honor (2005); разширение на кампуса на Wright Johnson Wax в Расин, Уисконсин; редизайн на площад „Елефтерия“ в Никозия, Кипър – първа награда (2005) и Музей на науката в Маями – втора награда (2006).

Участва в проектирането на моста Sheik Zayed в Абу Даби (1998), Центъра за съвременни изкуства „Розентал“ в Синсинати (2003), дизайна на Националния център за съвременни изкуства MAXXI в Рим (2000), както и в мащабни градоустройствени проекти, като генералния план на Истанбул за Картал-Пендик. (2006).