Шербан Циганаш

Avatars_Sarban Tiganas

Шербан Циганаш

Архитект

Шербан Циганаш (Șerban Țigănaș) – Президент на Ордена на Архитектите в Румъния, Генерален Секретар на Международния Съюз на Архитектите (UIA)

Шербан Циганаш е архитект от Клуж-Напока и едно от най-познатите имена в Румъния. По настоящем той е президент на Ордена на Архитектите в Румъния, институция в рамките на която той е инициирал обучението във връзка с признаването на професионалното звание “Архитект” и участник в определянето на архитектурната политика в Румъния.

Дипломирал в Университета по архитектура и урбанизъм “Йон Минку” в Букурещ, той е също преподавател, занимващ се с развитието и възприемането на румънската архитектура и особено с нейното нарастващо влияние върху живота на хората.

Той е основател на студио “Дико и Циганаш” (Dico & Tiganas) в Клуж, като също е и един от основателите на бюро по урбанизъм “Planwerk”, с които той се заема с разработването на стратегии за публични пространства в различни градове като Сибиу, Миркурея Чич, Клуж-Напока, Таргу Муреш, Брашов, Тимишоара и Орадеа. Праподава на студенти във Факултета по архитектура и урбанизъм в Техническия университет в Клуж-Напока.

Награди:

2016: Breeam Awards, shortlist / Architizer A+ Award

2013: European Union Award – Mies van der Rohe for Contemporary Architecture, Nomination

2013: Popular Choice Award, Architizer A+ Awards, New York, Winner

2013: ArchDaily Building of the Year Awards

2012: UAR President’s Award at the National Architecture Biennale, Bucharest

2011: HunterDouglas – Project of the Year