Паоло Бреша

Avatars_Paolo Brescia

Паоло Бреша

Архитект

Паоло Бреша (Paolo Brescia), партньор в OBR – Open Building Research, Италия

През 2000г. Пауло Бреша (Paolo Brescia) и Томасо Принчипи (Tommaso Principi) създават организацията “OBR Open Building Research” с цел да изследват нови начини на съвременно обитаване и за да създадат проектнска мрежа между Милано, Лондон и Мумбай.

След като са работили с Ренцо Пиано, Пауло и Томасо насочват работата на OBR в посока на интеграцията изкуство-природа за да създават чувствителна, непрекъснато променяща се среда, която стимулира взаимодействието човек-природа.

Екипът на OBR развива своята експериментална линия чрез участия в проекти, свързани с поблично-частни социални програми, насърчавайки чрез архитектура както чувеството за общност, така и индивидуална идентичност. Днес групата на OBR има различни мултидисциплинарни участия, като си сътрудничи с университети като Академията на архитектурата на Мендрисио, университета Аалто, Академията по архитектура в Мумбай и Университета по изящни изкуства „Мимар Синан”.

Сред най-известните проекти на OBR са музеят “Питагор“, Новата галерия “Сабауда“ в Торино, жилищният комплекс Milanofiori, Детската болница в Парма, болницата “Галиара” в Генуа, Развлекателен център “Lido di Genova”, Многофункционален комплекс “Ex Cinema” в Рим, Терасите на “Triennale di Milano”.

Проектите в процес на изграждане на OBR са клъстера “Lehariya” в Джайпур и Пазара на търговците „Jafza” в Дубай.

Проектите на OBR са представяни във Венецианското биенале на архитектурата, Кралския институт на британските архитекти в Лондон, Биеналето на архитектурата в Бразилия, MAXXI в Рим и Триенале в Милано.

OBR получават наградата  AR за дебют в архитектурата на RIBA, награда Pulsform under 40, награда “Urbanpromo” на 11-то биенале на архитектурата във Венеция, номинация за “Medaglia d’Oro all’Architettura Italiana” на Триеналето в Милано, награда “Европа 40 под 40” в Мадрид, награда “LEAF” в Лондон, награда WAN за жилищна архитектура, награда за сгради на здравеопазването (the Building Healthcare Award), награда “Inarch” за италианска архитектура, Американски архитектурни награди за реставрация и реновация.

Награди:

2016: AAP American Architecture Prize for Architectural Design, New York

2015: In/Arch International Award for Architecture and Design, Milano

2014: Building Healthcare Award for Best International Design, London

2014: Architizer A + Awards, Finalist, London

2013: Ad’A Award for Italian Architecture, Roma

2012: Gold Medal for Italian Architecture, Finalist, La Triennale di Milano

2012: Green Good Design Award, Athenaeum Museum of Architecture and Design, Chicago

2012: WAN Awards Residential, London / 2011: Leaf Awards overall winner, London

2011: LEAF Leading European Architect Forum Award, Residential Building of the Year, London

2011: In/Arch Ance Award, Realized architecture by young architect, Roma

2010: European 40 Under 40 Award, Madrid

2009: Gold Medal for Italian Architecture, Finalist, La Triennale di Milano

2008: Urbanpromo Award, INU Istituto Nazionale Urbanistica, La Biennale di Venezia