Иън Ричи

Avatars_Ian Ritchie

Иън Ричи

Архитект

Иън Ричи (Ian Ritchie) – основател на Иън Ричи Архитекти

Иън Ричи е британски архитект, поет, артист, основател на Иън Ричи Архитекти(Ian Ritchie Architects) през 1981г. Едни от най-известните му проекти са Бутанически център в гр. Терасон (Terrasson Greenhouse), Регата център в Лондон (London Regatta Centre) спечелили наградата на RIBA, нова сграда на Кралския Шекспиров Театър (Royal Shakespeare Company Courtyard Theatre) спечелил наградата на Американския институт на архитектите (American Institute of Architects Award). Ричи е първият чуждестранен архитект, който получава сребърен медал за иновации от Френската академия на архитектурата. Също така той е специален гостуващ професор в университета в Ливърпул, консултира фондацията Ове Аруп (Ove Arup Foundation) и е член на управителния съвет на Кралския Шекспиров Теарър.  Той е бил председател на жури на множество международни конкурси включително на наградата Стърлинг (Stirling Prize). Автор е на няколко книги и много международни музеи притежават негово изкуство.

Иън Ричи Архитекти са известни с научните си изследвания, разработки и иновации. Имат повече от 30 световни приза за архитектура, инженерни техники и иновации в материалите. Компанията се стреми да постига по-добри социални, екологични и дизайнерски решения на основата на сътрудничество и интелигентен дизайн. Целта е постигането на най-високи стандарти в проектирането и начина на работа, които отразяват високо ниво на етично поведение.

Иън Ричи и неговото бюро са получили повече от 70 големи национални и международни награди. Тяхната работа е била четири пъти сред селектираните за наградата Стърлинг на RIBA (RIBA Stirling Prize) и за европейската награда Мис ван дер Рое (Mies van der Rohe Prize). Един от последните им проекти е сградата на Център за изследване в областта на невронните науки към Лондонския университетски колеж (UCL) на стойност £75 млн., която спечели следните награди през 2016:

Награда на британската строителна индустрия – най-голям проект на годината (стойност над £50 млн.), наградата LEAF (Leading European Architecture Forum Awards) – Голямата награда и награда за най-добър фасаден дизайн.

Иън Ричи е избран за говорител на Академията на изкуствата в Берлин през 2013г., почтен член на Американския институт на архитектите през 2010г., почтен член на Кралския съюз на архитектите в Шотландия през 2009г., почтен доктор на Университета на Уестминстър, носител на сребърен медал за иновации на Френската академия на архитектурата, носител на званието CBE (Commander of the British Empire) през 2000г., избран за кралски академик през 1998г., получава награда за иновации на Републиканската асоциация на архитектите Робърт Матю (Robert Matthew) през 1994г., получава наградата “Iritecna” за Европа през 1991г., получава сребърен медал за архитектурен дизайн през 1983г. и студентска награда на Международния съюз на архитектите (UIA) през 1972г.

Награди:

2018: German Design Award Excellent Communications Design – Architecture

2017: Constructing Excellence Awards – Building of the Year (London & South East), Winner

2017: WAF Awards: Mixed-use Completed Buildings & Best Use of Colour Prize, Finalist

2017: Building Magazine – Project of the Year, Finalist

2017: RICS Awards (London) Project of the Year, Winner

2016: LEAF Awards, Overall Winner

2016: LEAF Awards Best Façade Design and Engineering, Winner

2016: BCI Awards Major Building Project of the Year (over £50m), Winner